En nickedockas försvarstal

Återigen har det gjorts gällande att alla beslut som tas i svensk travsport enbart skulle bero på en enda person, Hasse Skarplöth. Dessutom ser man en nivå och ett språkbruk på sociala medier som är rent vidrigt. Framför allt Hasse men även Johan Lindberg får utstå spott och spe på ett vad jag skulle kalla ovärdigt vis. Och vi övriga som varit med och fattat beslut är nickedockor som antingen inte begriper ett dugg eller inte törs ta fighten med Skarplöth.

Nu gör jag mig väl ovän med halva travsverige men jag orkar verkligen inte se den här häxjakten få fortgå utan att ge min bild. Det ska bli riktigt spännande att se vilka som klarar att skilja på sak och person!

De flesta känner till att jag jobbat väldigt mycket med frågan om den framtida spelmarknaden och den spelutredning som nu ligger på regeringens bord. När man släpper det icke-fungerande monopolet så står Svensk Travsport i en helt ny situation. För att sammanfatta det kort: Den marknadsavgift som vi slåss för och som inte fanns med i utredarens förslag täcker ungefär hälften av de pengar vi behöver. Resten, i princip alla prispengar, måste komma från annat håll och självklart är vinsterna från ATG den överlägset största inkomstkällan. Med den bakgrunden är det rätt självklart att vi måste rusta vårt spelbolag så bra det bara går så att ATG står sig bra i konkurrensen på den framtida spelmarknaden. Vi kan inte bortse från att ATG är det enda spelbolaget som sporten själva äger.

Hur ser vi då till att få så mycket pengar som möjligt från spelet? Jo, genom att så många som möjligt väljer att spela på trav! Därför har ATG många olika spelprodukter för att tilltala så många som möjligt. Vi har den breda produkten som ska tilltala många på lördagar – flaggskeppet V75, vi har det svåra skicklighetsspelet GS75 på söndagar och vi har det snabba spelet V86 Xpress som ska tilltala folk hemma i tv-soffan på onsdagskvällar.

För dagen är det V86 som växer mest, både när det körs på delade banor och när det körs på en bana. Men om vi menar allvar med att ha en snabb spelprodukt för de som sitter hemma och ser på tv eller dator kan vi inte ta bort Xpress. För mig är det också rätt självklart att vi människor har lite olika vanor på sommaren jämfört med vintern. Det är ju just på vinterhalvåret som den snabba spelprodukten riktade till tv-publiken passar bäst. Så jag har inte varit beredd att skrota V86 Xpress och riskera den fina utveckling som det spelet har. Som sagt, vi måste rusta ATG inför en framtida spelmarknad.

Samtidigt så måste vi balansera olika intressen inom travet. En av de mest fantastiska delarna i travsporten är att en liten amatör som jag kan tävla och till och med vinna ibland mot världsartister som Björn Goop och Örjan Kihlström. Svensk travsport behöver både bredd och elit och vi behöver finnas i hela Sverige. Tanken om Solvalla som vår nationalarena har också ett brett stöd i hela travsverige. Därför gav vi i styrelsen ett uppdrag för att se om Solvalla kan få en egen dag – det som nu landat i att Solvalla ska ha tisdagar som huvuddag framöver. Då får även Solvalla en dag som inte är inriktad på tv-publiken utan där man kan bygga en långsiktig strategi för att locka människor till travbanan.

Är då alla beslut bra och riktiga. Nej, det tycker jag inte men den dagen vi slutar att ta beslut och slutar försöka hitta den bästa vägen framåt så kommer vi definitivt tappa i konkurrenskraft både vad gäller publik och spel. Vi ser att V86 Xpress växer, vi ser att virtuella hästar är en lönsam affär. Samtidigt har inte Top7 levererat det man kan förvänta sig. Jag tycker också att ATG har fel kring starttiden på V75.

Det jag skrivit ovanför är en blandning av fakta och åsikter och jag köper om någon landar i en annan åsikt än mig. Det finns också väldigt mycket mer som påverkar besluten men det ska ju bli läsbart också. Jag tror också att travsporten mår bra av en diskussion med högt till tak. Men glöm inte att vi är många i styrelsen så tro inte att det här Hasse Skarplöths egna beslut och snälla – håll en vettig ton i debatten!

Avslutar med tre roligare saker:

Bobbery startar på Åby på torsdag. Spår 8 bakom bilen gör det lite krångligare men han är ruskigt kaxig här hemma.

Norska stokriteriet vanns av en Weingartner-avkomma. Vårt 2-årssto efter Weingartner känns jättefin och blir bättre för varje jobb vi kör!

För 4 år sedan idag tog Lovelorn sin tredje raka seger hos oss. Tillsammans tog vi 8 segrar på 11 starter. Här en härlig bild från värmningen i Åmål tagen av Catarina Fäldt.

Funderingar kring ett utspel!

HipstamaticPhoto-506532367.838103.jpgBild från kommunhuset i Årjäng idag. Känns mer harmoniskt än i riksdagen…

Anna Kinberg Batra har idag gjort ett spektakulärt utspel – hon vill fälla regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. Centerpartiets Annie Lööf avfärdade det direkt. Det har på kort tid skrivits spaltmeter om hur AKB i princip abdikerar som alliansens ledare och i princip samtliga tidningar sågar henne totalt. Men jag tycker nog det finns en massa andra frågor att ställa sig.

1. Är AKB nöjd med utfallet av utspelet? I Trumpismens tidevarv så är ordspråket att ”all publicitet är bra publicitet” mer sant än någonsin. Hon kanske har uppnått precis det hon ville – stilla en opinion i sitt eget parti samtidigt som mittenpartierna inte är med så inget särskilt kommer hända.

2. Kommer Moderaterna tjäna på utspelet? Det tvivlar jag verkligen på. Hittills är det bara SD som har vunnit varje gång de har gjorts rumsrena och någon har närmat sig dem. Jag tror det blir så nu också. Det ska bli jättespännande att följa opinionssiffrorna framöver.

3. Har alliansen spruckit? Nej, det tror jag absolut inte. Annie Lööf är väldigt tydlig med att hon inte tänker samarbeta med SD men hon söker fortfarande stöd för en alliansregering i nästa val. Det grundar hon så klart på att vi har en tradition av minoritetsregeringar i Sverige. Precis som Stefan Löfven kan leda en regering med klent parlamentariskt stöd så kan så klart alliansen forma en liknande regering om de blir större än de rödgröna i nästa val. Så tyvärr tror jag att blockpolitiken är fortsatt cementerad.

4. Är mitt eget parti, Socialdemokraterna, beredda att släppa tillräckligt många symbolfrågor för att forma en mittenregering? Tveksamt, är mitt svar på detta. Jag upplever att alla, inklusive S, är mer inriktade på att hitta konfliktytor än att försöka samarbeta. Trist, men det är min upplevelse.

5. Kan vi spräcka den fördummande blockpolitiken? Jag tror bara det finns ett enda scenario där det kan inträffa. Det kräver ett riktigt stort SD, att de rödgröna är större än alliansen och att mittenpartierna kan forma en majoritetsregering. Tänk er följande valresultat:

V 5
S 28
MP 4
L 4
C 12
M 18
KD 3
SD 23
ÖVR 3

Det ger rödgröna: 37, alliansen: 34, M+SD: 41, och mittenblocket S+MP+L+C: 48 och därmed skulle en majoritetsregering kunna formas.

Jag hyser alltså inga större förhoppningar att vi spräcker blockpolitiken, varken med dagens utspel eller i nästa val. Väldigt synd för jag tror att Sverige skulle må bra av en majoritetsregering i mitten precis som vi har en blocköverskridande majoritet i Årjängs kommun.

Selfie med Bobban

IMG_7310.JPG

Tog en selfie med Bobban i kväll. I morgon blir det start på Åby men jag försöker hitta ner på innerspår och kör för en mindre peng. Vi har lopp på Färjestad om 14 dagar och då hoppas jag han är bättre i form och att motståndet inte blir lika tufft.

Jobb med Bobbery

Körde jobb med Bobbery idag inför söndagens start. Han är pigg och fjantig som en unghäst 🙂 Först tre intervaller med 110 bars tryck på ca 195 i puls och sedan en intervall utan tryck där han landade på 202 (jag säger fel i filmen).

Har provat att ladda upp några filmer från jobbet. Har lärt mig att det nog hade varit smart med lite sämre kvalitet för de blev hiskeligt stora och tog lång tid att ladda upp! Filmerna är knappt 20 minuter långa men det går att spola 🙂 Första är i princip bara borstning och selning medan film 2 och 3 är uppvärmning, intervaller och nedjoggning.

Då var vi igång igen!

Nu börjar hästarna röra på sig igen och det är kul att få läsa propositioner. Bobbery har gjort sin första start för oss och blev trea på Momarken. Geir Vegard Gundersen serverade honom ett fint lopp i ryggar och han höll farten hela vägen in i mål. Det var en bra prestation efter drygt 7 månaders vila. Efteråt verkar allt bra med honom så vi siktar på ett nytt lopp i mitten av maj. Här är två kanonfina bilder som Kurre var snäll och tog på Momarken:

IMG_8942

IMG_8943

På måndag är det dags för Lovelorn att göra comeback. Precis som på Momarken så är jag upptagen med möten så det blir Anders som kör. Men från ett tråkigt spår 11 över kort distans och första starten på över ett år så är det inga stora förhoppningar. Han får gå med så får vi se om han kan spurta ner några till slut och få en peng.

Lisa har lämnat oss och det kändes tungt men jag tog ju beslutet redan i december eftersom hennes framknän inte höll. Hon var så otroligt lik sin mamma Citygirl – alltid glad och positiv. Men vi har sju otroligt trevliga hästar kvar som jag hoppas ska kunna plocka några segrar under året.

Istrav på lera

Bobbery och Lovelorn var med på Västra Fågelviks istrav igår och jag är jättenöjd med bägge två. Så mycket is fanns det dock inte. Här är ett par bilder:
bobbery02

Lovelorn

Nu ska jag ut till stallet och köra Pysen. Han startade i måndags och gjorde ett okej lopp som sexa. Vi fick andra par utvändigt som sedan blev tredje par men med favoriten i spets och ett tidigt avancemang av nästfavoriten till dödens så blev det inget tempo. Pysen hade nog behövt både tempo och lite längre distans för att vara med där framme mot det här motståndet.

Nu blir det start på torsdag igen. Då är det 3160 meter vilket passar bättre men tyvärr ett par riktigt bra hästar emot. Är han trea, fyra så är jag nöjd!

Det har blivit lite debatt på mitt vaccinationsinlägg och det är ju kul. Företaget vars vaccin jag dissat vill så klart peka på sina fördelar. Synd bara att det görs genom att påstå saker om konkurrenten som faktiskt inget vaccin lever upp till. Men debatt är bra och så får läsarna bilda sig sin egen uppfattning!

Brev till våra mattar!

Hej!

Idag skriver vi tillsammans, Pretty och Gloria. Mattarna har åkt till nåt ställe som heter Gran Canaria. Semester kallar husse det. Vi har inte riktigt förstått vad det är men husse sa att det var när man slipper jobba precis som Pretty gjort i tre veckor nu. Vi fattar inte ett dugg. Gör man det frivilligt? Jobba är ju skitkul. Men, men, det är ju inte det enda konstiga ni människor gör så det är väl bara ytterligare ett bevis för vilka jubelidioter ni är.

På tal om idioter, ni skulle ha sett hussarna igår. Alla tre gick omkring här som om de var halvdöda. Tydligen hade de varit på nåt sånt där som ni hade här i augusti, fest eller vad ni kallar det. Och det säger ni att det ska vara kul men så verkade det då inte igår. Som sagt, svårt att förstå sig på er människor.

Idag har det varit bättre fart här i stallet. Redan i morse plockade husse fram sina sprutor och kanyler och grejade med fuxen. Hon var i alla fall pigg och glad när hon kom ut till oss i hagen. Men då kom husse ut och skrek att hon skulle hålla sig lugn för att hon är nybehandlad. Ja, ja, vi tyckte det var kul i alla fall. Sen fick Pysen gå en tur och därefter Lovelorn och Bobbery. Lite orättvist tyckte vi först men sen körde faktiskt husse oss också. Han hävdade att vi behövde bli av med överskottsenergi eftersom Anders skulle komma och sko oss. Vi förstår faktiskt ingenting. Skulle vi ha överskottsenergi? I alla fall hälsar husse att vi skötte oss okej även om det krävs en person som kliar Gloria i huvudet om hon ska stå still. Vad han än säger så är vi helt överens om att det är roligare att springa än att skos!

Hoppas ni har det bra på den där semestern. Vi ser fram emot när ni kommer hem och kliar på oss igen.

/Pretty och Gloria

P.S. Oscar hälsar!

IMG_8273.JPG

Så lätt att träna för hårt

I fredags gick Bobbery och Lovelorn jobb tillsammans. Om vi jämför deras pulskurvor så ser man tydligt att det är väldigt lätt att köra för tufft i träning.

Vi körde 8 intervaller efter 700 meter och Lovelorn gick i rygg på Bobbery så jag bestämde tempot efter Bobberys puls. Här är Bobberys pulskurva:

IMG_8104.PNG

Han hamnar på ca 198 i puls i varje intervall. Jag märkte dock på honom att han tyckte det var lite jobbigt i de två sista intervallerna men det är helt okej. Det var första gången han gick 8 intervaller. Ser man på återhämtningen så sjunker pulsen bra – från ca 95 när vi kommer in till strax över 60, tio minuter senare.

Hur ser det då ut för Lovelorn? Tanken var att han skulle få ett lite tuffare jobb för han har varit igång och tränat längre. Så blev det också. Här är hans kurva:

IMG_8103.PNG

Han ligger runt 200 i puls i de första intervallerna och sedan stiger pulsen i de fyra sista och han landar på 207 i åttonde intervallen. Han har alltså tränat anaerobt och sprungit på sig lite mer mjölksyra i varje intervall. Det syns också på återhämtningen när vi kommer hem. Han går från ca 95 (precis som Bobbery) till runt 70 efter tio minuter, dvs drygt 10 procentenheter sämre än Bobbery.

I det här fallet så var det meningen – hästarna måste också träna anaerobt ibland, men inte för ofta. Och det är lätt att tänka sig situationen om vi inte hade pulsmätare – Lovelorn har mer än dubbelt så mycket pengar som Bobbery och har tränat nästa två månader längre efter vila. Det är lätt att tro att han ska klara samma träning som Bobbery. Och som sagt, en gång kan det vara nyttigt men skulle vi köra så varje gång så skulle vi bryta ner honom istället för att bygga upp honom med träningen.

Skulle vi sedan jämföra med Pysen så gick han ett betydligt hårdare jobb igår och hade mycket bättre återhämtning så skulle vi anpassa träningen efter honom hade vi snart kört ner både Lovelorn och Bobbery långt ner i källaren!

Inte riktigt enligt plan…

Tänkte köra fem hästar idag men det blir ju inte alltid som man planerat. Så här såg höger framben ut på Pretty när jag tog in henne:

IMG_8082.JPG

Och en timme senare:

IMG_8086.JPG

Nu återstår att se om det håller. Vi hade verkligen tur i oturen. Broddskada rätt över djupa böjsenan men bara genom huden. Hade det gått djupare hade det tagit lång tid att läka! Nu får vi hålla koll på tempen så vi inte fått in nån skit i kotsenskidan. Men jag tror nog det kommer att gå bra!

Gästbloggare: City Pretty

Prettyjobb1

Matte säger att jag är halt och husse säger att jag är så fin så han ökar träningen. Vilka nötter! Men jag håller på husse jag, för jag gillar att träna. Husse tyckte jag skulle vara gästbloggare och då får han skylla sig själv – nu ska han få höra sanningen!

Jag heter City Pretty vilket är helt jävla tokigt. Jag vill inte vara nån söt liten tjej – jag är en tuff brud! Fråga mina kompisar i hagen så får ni höra! På bilden ska jag ut och springa och det gillar jag. Men innan dess höll ju husse på och grejade i en hel evighet och det gillar jag inte! Det skulle kollas brodd och bytas brodd för att få bättre fäste på isen. Sen fick han för sig att jag skulle klippas i nacken också. Sånt där trams tycker jag kan kvitta. Han skällde väl lite på mig för att jag inte stod still men det bryr jag mig inte så mycket om för han är så förtjust i mig den fjanten så det går över lika fort igen.

Sen hängde han på mig några konstiga grejer nere på hovarna. Herre min Je va mycket skit det finns i selkammaren i ett travstall. Men de här gillade jag. Det var som om benen sprang av sig själv ju! Fina grejer! Husse prata nåt om att jag sänkte 15 sekunder. Inte fan vet jag vad det betyder men jag tyckte det var kul och han var nöjd så ingen idé att klaga. Så nöjd så han till och med ringde efter andra husse som fick kasta sig ner på järnvägen för att fotografera. Men visst blev det en bra bild. Tja, kunde ju klippt bort husse men visst syns det att jag inte är nån mes-Pretty utan en tuff travarbrud!

Prettyis2

Sen fick jag gå ut i hagen igen. Det gillar jag också. Mat, hagen och springa! Allt annat trams kan kvitta. Men till skillnad från min kompis Gloria så är jag i alla fall ingen ögontjänare. Jag säger vad jag tycker till alla. Men hon uppför sig bara för husse och är skitjobbig när andra grejar med henne. Hon fick också byta brodd idag och stod som ett ljus när husse grejade med henne. Men när Anders kommer och skor är hon skitvrång. Jag har frågat varför men enda svaret jag får är: Sån är jag!

Förresten, ni kan ju se själva. Två bilder från idag. Skitnöjd på första bilden när hon har skakat ur bomullen. Inte lika nöjd när husse stoppat tillbaka den igen. Men inga protester inte. Hade det varit någon annan som skulle stoppat i bomullen så hade det nog varit livat. Som sagt – en riktig ögontjänare. Men det är min bästa kompis i alla fall.

Gloriajobb1

Gloriajobb2

Tydligen var husse nöjd med henne också. Men min matte säger att jag ska bli bättre än henne. Hon dillar hela tiden om nåt som heter Elitloppet. Ja, ja – jag skiter i vem som är bäst. Bara jag får bestämma i hagen! Säger som jag säger till husse när han får för sig att vi ska gosa på kvällen: Gå och dö, jag ska ha hö!