En nickedockas försvarstal

Återigen har det gjorts gällande att alla beslut som tas i svensk travsport enbart skulle bero på en enda person, Hasse Skarplöth. Dessutom ser man en nivå och ett språkbruk på sociala medier som är rent vidrigt. Framför allt Hasse men även Johan Lindberg får utstå spott och spe på ett vad jag skulle kalla ovärdigt vis. Och vi övriga som varit med och fattat beslut är nickedockor som antingen inte begriper ett dugg eller inte törs ta fighten med Skarplöth.

Nu gör jag mig väl ovän med halva travsverige men jag orkar verkligen inte se den här häxjakten få fortgå utan att ge min bild. Det ska bli riktigt spännande att se vilka som klarar att skilja på sak och person!

De flesta känner till att jag jobbat väldigt mycket med frågan om den framtida spelmarknaden och den spelutredning som nu ligger på regeringens bord. När man släpper det icke-fungerande monopolet så står Svensk Travsport i en helt ny situation. För att sammanfatta det kort: Den marknadsavgift som vi slåss för och som inte fanns med i utredarens förslag täcker ungefär hälften av de pengar vi behöver. Resten, i princip alla prispengar, måste komma från annat håll och självklart är vinsterna från ATG den överlägset största inkomstkällan. Med den bakgrunden är det rätt självklart att vi måste rusta vårt spelbolag så bra det bara går så att ATG står sig bra i konkurrensen på den framtida spelmarknaden. Vi kan inte bortse från att ATG är det enda spelbolaget som sporten själva äger.

Hur ser vi då till att få så mycket pengar som möjligt från spelet? Jo, genom att så många som möjligt väljer att spela på trav! Därför har ATG många olika spelprodukter för att tilltala så många som möjligt. Vi har den breda produkten som ska tilltala många på lördagar – flaggskeppet V75, vi har det svåra skicklighetsspelet GS75 på söndagar och vi har det snabba spelet V86 Xpress som ska tilltala folk hemma i tv-soffan på onsdagskvällar.

För dagen är det V86 som växer mest, både när det körs på delade banor och när det körs på en bana. Men om vi menar allvar med att ha en snabb spelprodukt för de som sitter hemma och ser på tv eller dator kan vi inte ta bort Xpress. För mig är det också rätt självklart att vi människor har lite olika vanor på sommaren jämfört med vintern. Det är ju just på vinterhalvåret som den snabba spelprodukten riktade till tv-publiken passar bäst. Så jag har inte varit beredd att skrota V86 Xpress och riskera den fina utveckling som det spelet har. Som sagt, vi måste rusta ATG inför en framtida spelmarknad.

Samtidigt så måste vi balansera olika intressen inom travet. En av de mest fantastiska delarna i travsporten är att en liten amatör som jag kan tävla och till och med vinna ibland mot världsartister som Björn Goop och Örjan Kihlström. Svensk travsport behöver både bredd och elit och vi behöver finnas i hela Sverige. Tanken om Solvalla som vår nationalarena har också ett brett stöd i hela travsverige. Därför gav vi i styrelsen ett uppdrag för att se om Solvalla kan få en egen dag – det som nu landat i att Solvalla ska ha tisdagar som huvuddag framöver. Då får även Solvalla en dag som inte är inriktad på tv-publiken utan där man kan bygga en långsiktig strategi för att locka människor till travbanan.

Är då alla beslut bra och riktiga. Nej, det tycker jag inte men den dagen vi slutar att ta beslut och slutar försöka hitta den bästa vägen framåt så kommer vi definitivt tappa i konkurrenskraft både vad gäller publik och spel. Vi ser att V86 Xpress växer, vi ser att virtuella hästar är en lönsam affär. Samtidigt har inte Top7 levererat det man kan förvänta sig. Jag tycker också att ATG har fel kring starttiden på V75.

Det jag skrivit ovanför är en blandning av fakta och åsikter och jag köper om någon landar i en annan åsikt än mig. Det finns också väldigt mycket mer som påverkar besluten men det ska ju bli läsbart också. Jag tror också att travsporten mår bra av en diskussion med högt till tak. Men glöm inte att vi är många i styrelsen så tro inte att det här Hasse Skarplöths egna beslut och snälla – håll en vettig ton i debatten!

Avslutar med tre roligare saker:

Bobbery startar på Åby på torsdag. Spår 8 bakom bilen gör det lite krångligare men han är ruskigt kaxig här hemma.

Norska stokriteriet vanns av en Weingartner-avkomma. Vårt 2-årssto efter Weingartner känns jättefin och blir bättre för varje jobb vi kör!

För 4 år sedan idag tog Lovelorn sin tredje raka seger hos oss. Tillsammans tog vi 8 segrar på 11 starter. Här en härlig bild från värmningen i Åmål tagen av Catarina Fäldt.

På allmän begäran: Gästbloggare City Pretty!

Hej igen!

Nu låter husse mig skriva en blogg igen. Ja, det är jag, City Pretty som ska delge er lite sanningar igen. Husse är ju så mesig men jag ska tala om hur det är i stallet jag.

1. Viktigast av allt är att jag är igång och tränar igen. Ja, jag råkade ju få en liten sårskada när vi var på banan i augusti så jag fick vila en stund. Husse säger att halva ytliga böjsenan var av och han är ju veterinär så jag ska inte säga emot men ett sånt liv det blev. Han sydde ihop skiten även om jag inte var särskilt nöjd. Och sedan fick jag inte träna på fyra månader. Fy fasiken alltså. Men som sagt, nu tränar jag igen. Det är kul!

2. Det har flyttat hit en annan häst med tre skötare. Fendi heter hon och hon är helt ok. Hon går i samma hage som mig och Gloria. Däremot så provade jag att pussa lite med tanden på hennes husse och det var visst inte så populärt. Ja, jag har väl testat att sätta mig i respekt hos några till med lite bett och sparkar – man måste väl ändå få försöka! Fast husse är det ingen idé med. Han blir så jäkla sinnig då.

3. Det är ett väldans fjäsk för Bobbery för dagen. Han ska visst ut i nåt de kallar för V75 på lördag. Fattar ingenting jag – han har ju bara ont i halsen hela tiden den där nervösa fjollan. Fast det är klart, senast han startade så vann han ju trots halsinfektion så han är väl inte helt kass. Men husse han bara pratar om bra spår, inte så hårt motstånd och nån som heter Geir Vegard som ska köra. Men en sak har jag räknat ut. Kusken måste vara bra för han lyckades till och med lura min stöniga morsa först över linjen en gång. Det har jag sett på en av tavlorna i selkammaren.

4. Lillfjanten, eller Pysen som människorna kallar honom, har också haft halsinfektion men är frisk nu. Han fick gå 12 intervaller i söndags – jäklar var kul det ska bli när jag också får träna så mycket! Fast husse säger att jag snart ska få gå 4 intervaller i alla fall.

5. Lovelorn, eller storfjanten som vi i tjejhagen kallar honom är också igång och tränar efter sin skada. Min matte grejar jättemycket med honom och det är väldigt bra för då får jag vara lite mer i fred.

6. Gloria och Liljan har varit halt bägge två och är behandlade. Det verkar som alla mina kusiner har ruttna ben. Men jag ska väl inte säga för mycket för då kommer malliga Gloria och talar om att hon minsann sprang in 20 papp i sitt premielopp medan jag stod med ett ihopsytt ben. Ja, ja, ja, vi får väl se vem som har mest på kontot innan vi blir fölmärrar. Jag skulle minsann vränga plånboken på mig själv jag!

Ja det var typ hela gänget. Funderar på hur jag ska lura husse att ge mig mer havre men han kallar mig bara för tjock-Fia och säger att jag klarar mig på hö och bara 1,5 kg havre. Funderar på att ringa och anmäla honom till hästens rätt i samhället. Inte får man väl kalla sina hästar för tjock-Fia?

Gå och dö, jag ska ha hö!

Då var vi igång igen!

Nu börjar hästarna röra på sig igen och det är kul att få läsa propositioner. Bobbery har gjort sin första start för oss och blev trea på Momarken. Geir Vegard Gundersen serverade honom ett fint lopp i ryggar och han höll farten hela vägen in i mål. Det var en bra prestation efter drygt 7 månaders vila. Efteråt verkar allt bra med honom så vi siktar på ett nytt lopp i mitten av maj. Här är två kanonfina bilder som Kurre var snäll och tog på Momarken:

IMG_8942

IMG_8943

På måndag är det dags för Lovelorn att göra comeback. Precis som på Momarken så är jag upptagen med möten så det blir Anders som kör. Men från ett tråkigt spår 11 över kort distans och första starten på över ett år så är det inga stora förhoppningar. Han får gå med så får vi se om han kan spurta ner några till slut och få en peng.

Lisa har lämnat oss och det kändes tungt men jag tog ju beslutet redan i december eftersom hennes framknän inte höll. Hon var så otroligt lik sin mamma Citygirl – alltid glad och positiv. Men vi har sju otroligt trevliga hästar kvar som jag hoppas ska kunna plocka några segrar under året.

Istrav på lera

Bobbery och Lovelorn var med på Västra Fågelviks istrav igår och jag är jättenöjd med bägge två. Så mycket is fanns det dock inte. Här är ett par bilder:
bobbery02

Lovelorn

Nu ska jag ut till stallet och köra Pysen. Han startade i måndags och gjorde ett okej lopp som sexa. Vi fick andra par utvändigt som sedan blev tredje par men med favoriten i spets och ett tidigt avancemang av nästfavoriten till dödens så blev det inget tempo. Pysen hade nog behövt både tempo och lite längre distans för att vara med där framme mot det här motståndet.

Nu blir det start på torsdag igen. Då är det 3160 meter vilket passar bättre men tyvärr ett par riktigt bra hästar emot. Är han trea, fyra så är jag nöjd!

Det har blivit lite debatt på mitt vaccinationsinlägg och det är ju kul. Företaget vars vaccin jag dissat vill så klart peka på sina fördelar. Synd bara att det görs genom att påstå saker om konkurrenten som faktiskt inget vaccin lever upp till. Men debatt är bra och så får läsarna bilda sig sin egen uppfattning!

Brev till våra mattar!

Hej!

Idag skriver vi tillsammans, Pretty och Gloria. Mattarna har åkt till nåt ställe som heter Gran Canaria. Semester kallar husse det. Vi har inte riktigt förstått vad det är men husse sa att det var när man slipper jobba precis som Pretty gjort i tre veckor nu. Vi fattar inte ett dugg. Gör man det frivilligt? Jobba är ju skitkul. Men, men, det är ju inte det enda konstiga ni människor gör så det är väl bara ytterligare ett bevis för vilka jubelidioter ni är.

På tal om idioter, ni skulle ha sett hussarna igår. Alla tre gick omkring här som om de var halvdöda. Tydligen hade de varit på nåt sånt där som ni hade här i augusti, fest eller vad ni kallar det. Och det säger ni att det ska vara kul men så verkade det då inte igår. Som sagt, svårt att förstå sig på er människor.

Idag har det varit bättre fart här i stallet. Redan i morse plockade husse fram sina sprutor och kanyler och grejade med fuxen. Hon var i alla fall pigg och glad när hon kom ut till oss i hagen. Men då kom husse ut och skrek att hon skulle hålla sig lugn för att hon är nybehandlad. Ja, ja, vi tyckte det var kul i alla fall. Sen fick Pysen gå en tur och därefter Lovelorn och Bobbery. Lite orättvist tyckte vi först men sen körde faktiskt husse oss också. Han hävdade att vi behövde bli av med överskottsenergi eftersom Anders skulle komma och sko oss. Vi förstår faktiskt ingenting. Skulle vi ha överskottsenergi? I alla fall hälsar husse att vi skötte oss okej även om det krävs en person som kliar Gloria i huvudet om hon ska stå still. Vad han än säger så är vi helt överens om att det är roligare att springa än att skos!

Hoppas ni har det bra på den där semestern. Vi ser fram emot när ni kommer hem och kliar på oss igen.

/Pretty och Gloria

P.S. Oscar hälsar!

IMG_8273.JPG

Så lätt att träna för hårt

I fredags gick Bobbery och Lovelorn jobb tillsammans. Om vi jämför deras pulskurvor så ser man tydligt att det är väldigt lätt att köra för tufft i träning.

Vi körde 8 intervaller efter 700 meter och Lovelorn gick i rygg på Bobbery så jag bestämde tempot efter Bobberys puls. Här är Bobberys pulskurva:

IMG_8104.PNG

Han hamnar på ca 198 i puls i varje intervall. Jag märkte dock på honom att han tyckte det var lite jobbigt i de två sista intervallerna men det är helt okej. Det var första gången han gick 8 intervaller. Ser man på återhämtningen så sjunker pulsen bra – från ca 95 när vi kommer in till strax över 60, tio minuter senare.

Hur ser det då ut för Lovelorn? Tanken var att han skulle få ett lite tuffare jobb för han har varit igång och tränat längre. Så blev det också. Här är hans kurva:

IMG_8103.PNG

Han ligger runt 200 i puls i de första intervallerna och sedan stiger pulsen i de fyra sista och han landar på 207 i åttonde intervallen. Han har alltså tränat anaerobt och sprungit på sig lite mer mjölksyra i varje intervall. Det syns också på återhämtningen när vi kommer hem. Han går från ca 95 (precis som Bobbery) till runt 70 efter tio minuter, dvs drygt 10 procentenheter sämre än Bobbery.

I det här fallet så var det meningen – hästarna måste också träna anaerobt ibland, men inte för ofta. Och det är lätt att tänka sig situationen om vi inte hade pulsmätare – Lovelorn har mer än dubbelt så mycket pengar som Bobbery och har tränat nästa två månader längre efter vila. Det är lätt att tro att han ska klara samma träning som Bobbery. Och som sagt, en gång kan det vara nyttigt men skulle vi köra så varje gång så skulle vi bryta ner honom istället för att bygga upp honom med träningen.

Skulle vi sedan jämföra med Pysen så gick han ett betydligt hårdare jobb igår och hade mycket bättre återhämtning så skulle vi anpassa träningen efter honom hade vi snart kört ner både Lovelorn och Bobbery långt ner i källaren!

Avslut i moll blir början i dur?

Idag har Lovelorn, Bobbery och Pretty varit ute. En bild från turen med gammelman:

IMG_7845.JPG

2014 avslutades med en galopp på Färjestad med Lisa och det blev hennes enda start. Hennes framknän håller inte ens för försiktig träning och då funkar det inte att vara travhäst. Men trots strul med både starthästarna och de yngre lyckades vi få ihop 4 segrar på 10 starter. Det går inte att gnälla över.

Nu hoppas vi att 2015 inleds på ett bra sätt då Pysen startar redan på årets första dag på Åby. Gott Nytt År!

Försök till omstart

Gör återigen ett försök att börja om med bloggen. Trots ett väldigt struligt år med hästarna har vi faktiskt lyckats få en seger på Lovelorn och tre med Pysen. Det känns bra. Men allra roligast för dagen är faktiskt de två fina ettåringarna. Självklart lite småbusiga som alla unghästar men de springer väldigt fint och det driver på bra för dem.

Totalt har vi åtta hästar i stallet. Citytalk är fyra och har haft mycket problem med sina framben. Vi har kört 1.25 med henne men sedan blev hon lite knackig igen och har pga tidsbrist fått vila rätt länge nu. I hennes hage går också de två ettåringarna, City Pretty och Cityglow, samt Bobbery. Pretty och Gloria som de små kallas joggas några gånger i veckan. Gloria är det mest Tony som kör! Bobbery äger jag en 13-del i tillsammans med ett gäng partikamrater i Stall Travsossen. Han har tidigare varit hos Goop och visat att det finns fartresurser. Men på slutet har det bara krånglat och tyvärr verkar det fortsätta. Han kom hit i september och hade hjärtmuskelinflammation som tog lång tid att få ordning på. Men förra veckan blev han friskförklarad efter EKG-undersökning. Men jag hade knappt hunnit börja träna innan han fick en hovböld. Så nu dröjer det en stund till innan vi kommer igång.

Lovelorn vann lopp i april men fick sedan en mycket kraftig gaffelbandsskada i vänster bakben. Efter ett halvår i hagen har vi börjat träna igen och det har fungerat bra. Ultraljudade skadan både innan vi började träna och efter att kört långsamt med kortare speeder i ett par månader. Så nu är det dags att börja med intervallträningen igen.

City of Peace kom tillbaka här i höst efter en strulig period. Vilan hade gjort honom gott och på 7 starter har det blivit tre segrar, ett andrapris och drygt 70.000 inkört. Senast körde jag alldeles för offensivt med honom så det var inte hans fel att det ”bara” blev en matlapp med hem. Tyvärr så hostar han för dagen och står på antibiotika så det blir ingen mer start i år. Men vi kommer snart igen.

Kvar att berätta om är Citylight och City the Jonquille. Den sistnämnda är tre och stor som ett hus. Hon har från och till känts lite stel och kantig och har också varit en av dem som har prioriterats bort under året pga av valarbete och annat. Men hon ska skos i morgon och sedan tränar vi igång igen. Citylight var på banan idag och gick ett heat efter underkant 1.26. Hon har haft problem med både hals och ben men idag travade hon riktigt bra. Men så har jag också fått behandla hennes framknän fyra omgångar under sommaren/hösten innan det blev bra. Därefter lade jag om träningen totalt och kör mycket mindre. Tyvärr märks det lite då hon inte kommer till den nivå jag förväntar mig av henne. Men nu tänker jag öka träningen lite, lite grann och försöka starta igång henne. Första starten blir på Färjestad 15 december så hoppas jag att hon efter några lopp utvecklas och hittar formen. Men det är tyvärr ingen debutvinnare.

Nu ska jag gå ut och fodra kväll 🙂

Träning!

I förrgår körde jag Pysen och Liljan och igår Röd. Alla känns okej men blev alldeles för trötta efter rejäla men inte särskilt tuffa jobb. Särskilt Liljan var helt slut efter två heat över 2000 meter. Första heatet på 180 i puls och det andra på 190. Jag förstod att något inte var bra så jag kollade hennes hals och hon är fortfarande full i slem trots behandling. Inte kul alls.

Pysen hade gått 8 intervaller i tryckvagnen på 195 i puls före det och jag tyckte han också blev tröttare än vanligt så det blev halskoll för hans del också men det såg bra ut!

När Röd skulle ut och träna såg det ut så här: bild-8

En liten puss-stund med Lovelorn var hon ju tvungen att ta innan vi körde vidare!

Även hon var tröttare än vanligt efter en lång värmning och fyra intervaller i tryckvagnen. Fram med endoskopet där också men det såg också bra ut. Så min slutsats är att både hon och Pysen behöver mer träning. Det har nog blivit lite för oregelbundet kört ett tag.

Laser

Jag önskar att det här inlägget skulle handla om någon häftig lasershow på någon härlig fest en lång natt i ett varmare klimat. Men nej, det är Lovelorns bästa vän jag skriver om:

20140511-231827.jpg

20140511-231838.jpg
Han är tjock i sitt vänster bakben. Först misstänkte jag en gaffelbandsskada men nu när svullnaden har lagt sig lite så kan det lika gärna vara djupa böjsenan. Same shit! Tyvärr har jag inte haft tid att få det kollat med ultraljud än men det spelar inte så stor roll – det är samma behandling med lång vila i alla fall.

Annars så känns Pysen väldigt fin för dagen. På onsdag är det anmälan för hans del. Loppet är på Axevalla nästa tisdag.