Stora förändringar

Idag har det skett stora förändringar i stallet. Småflickorna har åkt till Åmål för inkörning och fått tre nya vänner att busa med. Förhoppningsvis gör det att de inte busar så mycket med Anders och Anita när de ska börja tömköra. De verkade trivas i nya hagen:

bild-7

Samtidigt tog vi med oss Lisa hem och när vi passerade travbanan så kontrollerade jag hennes framknän som vi behandlat flera gånger nu. Vänster knä var bra men höger hade en halv grads hälta kvar efter böjprovet så det kommer bli ytterligare en behandling innan vi tränar vidare.

Dessutom har våra två fölston lämnat oss idag. De fick somna in hemma och ligger nu begravda här i hagen vilket känns bra. De var bägge två med när vi flyttade till Huken och byggde stallet. Citygirl finansierade dessutom stallet genom att under en kanonfin säsong 2004 springa in över 300.000 kronor.

Måste lägga upp några bilder på dem:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En värmningsbild från vår hemmabana Årjäng. Citygirl var ett extremt vanedjur och ville ha allting likadant varje gång. En värmning skulle bestå av tre bakvarv och sedan en provstart på 500 meter i rätvarv. Försökte jag någon gång ändra på det blev hon jättesur och började bryta och krångla – det var ju dags att vända upp 🙂

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Lady Tip Top i värmningen före hennes första start. Det gick inte så bra den gången men hon visade senare att hon trots alla tänkbara problem verkligen försökte göra sitt bästa varje gång. Eller ja, det berodde ju på vem som körde förstås – hade hon en ny kusk i vagnen så tog hon i. Annars kunde det kvitta. Ett enda undantag… den enda kusken som fick henne att gå bra i flera starter var Björn Goop!

Sist en bild från Citygirls sista seger. Efter en olycka i ett träningsjobb kom hon till start ett halvår senare och vann direkt i debuten. Tyvärr så gjorde skadan från olyckan att hon inte kunde tävla på sin bästa nivå längre men nu har vi ju fyra avkommor efter henne 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Busflickorna

20131130-221700.jpg
Småtjejerna fick dela box idag medan Citygirl skoddes. Det gick finfint! Även Lovelorn har fått fotvård idag inför sin start på måndag. Det blir halvrund aluminium fram precis som förut men bak blir det lite förändringar. Han får gå med skor nu när vintern kommer. Outer rim och dessutom kilsulor för att försöka minska hans genomtramp. Vi ser fram emot starten 🙂 Sedan har Pysen lopp på Färjestad en knapp vecka senare.

Nya starter

Det har hänt lite sedan senaste uppdateringen. Både Pysen och Lovelorn har varit ute och startat. Själv har jag också hunnit med en tur till Palma och en trevlig och lärorik kurs. Det är viktigt att försöka hänga med i utvecklingen och som egenföretagare är det ibland svårt att prioritera kurser. Men nu i höst har jag två riktigt bra kurser inbokade. Den i Palma handlade om hästben. Och i slutet av månaden åker jag till Bonn på konferensen ENUTRACO som hålls varannat år och behandlar utfodring och träning av högpresterande hästar. För två år sedan var den konferensen i Paris och jag tror aldrig jag lärt mig så mycket på så kort tid som jag verkligen har haft nytta av rent praktiskt i stallarna som jag gjorde då. Så förväntningarna inför årets kurs är höga 🙂 Här några bilder från Palma. Först utsikten från mitt hotell och sedan en bild från en trevlig middag med mina kollegor. Vi hade vinprovning före middagen vilket var väldigt bra för då försvann min tunghäfta vad gäller att prata tyska – jag hamnade nämligen vid ett bord med bara tyska veterinärer…

I stallet har det också hänt en del:
– Fölungarna ska snart chipmärkas och därför måste vi ta tag i grimträningen med Pretty.
– Li har jag beslutat att ta bort. Hon vilar sitt dåliga bakben väldigt mycket och visar tydligt att hon inte trivs med att inte få jobba.
– Jag har tagit gentest på Lisa och det visade att hon är A/A – dvs ingen fransk skuttburk. Det betyder att vi försöker en gång till med henne i vinter. Skulle hon inte fungera då så får hon bli fölmärr. Kapacitet finns så det räcker och blir över och det är en genomtrevlig häst!
– Röd ska få ytterligare en behandling av sina framkotor innan vi utvärderar det och sedan börjar träna igen.
– Liljan ska gå sin första tur efter vila idag 🙂 Det är en av dagens höjdpunkter som jag verkligen ser fram emot. Ett jättetrevlig häst att köra som bara tänker framåt!
– Pysen har galopperat i sina två senaste starter och verkligen visat sin valpiga sida. Nästa start blir på Solvalla över 3160 meter 20 november med Kim Eriksson i sulkyn.
– Lovelorn var ute på V75 igår och blev 6:a. En godkänd insats men lite för tufft motstånd och lite för tung resa gjorde att det inte räckte riktigt. Nu letar vi lite lättare lopp igen.

Avslutar med ytterligen en bild från Palma på ett otroligt vackert hus i Jugendstil som jag är väldigt svag för.

Hela stallet på sjuklistan

Det känns som hela stallet står på sjuklistan för dagen. Vi startade Pysen i onsdags och han var inte sig själv. Ett blodprov igår visade att han har en infektion och nu får han vila i 14 dagar innan vi tar ett nytt prov. Tänkte att jag ska försöka få ihop ett inlägg lite senare om blodprov och hur jag läser dem…

Hela stallet:
– Pysen har höga monocyter och får vila
– Axel har fått vila ett tag nu och står utan skor. Får komma igång som sällskap till Lisa snart
– Lisa är behandlad två gånger och ska börja träna till veckan
– Töla blev stel och kantig efter premieloppet och får ta det lugnt en månad innan vi tränar vidare
– Liljan har fått en smäll på hasspetsen och hela hasen är dubbelt så stor som vanligt
– Li är nyopererad och står på box
– De enda som är friska är Tippan och Citygirl – de två fölmärrarna.

Dåligt samvete

Jag raspade tänderna på fölstona igår och fick verkligen dåligt samvete. Det borde varit gjort för länge sedan. På de yngre hästarna som körs och har bett i munnen märker man snabbt om något är galet men fölstona blir lätt eftersatta. Trodde jag hade raspat dem för ett år sedan men det kan jag inte ha gjort för Citygirls tänder var hemska – vassa och taggiga. Resultatet blev dock bra på både Citygirl och Tippan 🙂

Lisa blev också raspad eftersom jag ändå hade gett henne lite lugnande för att behandla henne. Bakknäna och bägge hovlederna fram sprutade jag med DMSO och tyvärr var det väldigt tunn ledvätska i hovlederna så de får vi jobba vidare med. Väntar en vecka och sedan ska jag köra laser på hovlederna så får vi behandla om henne om 3 veckor. Ska bli spännande att se om det märks någon skillnad.