På allmän begäran: Gästbloggare City Pretty!

Hej igen!

Nu låter husse mig skriva en blogg igen. Ja, det är jag, City Pretty som ska delge er lite sanningar igen. Husse är ju så mesig men jag ska tala om hur det är i stallet jag.

1. Viktigast av allt är att jag är igång och tränar igen. Ja, jag råkade ju få en liten sårskada när vi var på banan i augusti så jag fick vila en stund. Husse säger att halva ytliga böjsenan var av och han är ju veterinär så jag ska inte säga emot men ett sånt liv det blev. Han sydde ihop skiten även om jag inte var särskilt nöjd. Och sedan fick jag inte träna på fyra månader. Fy fasiken alltså. Men som sagt, nu tränar jag igen. Det är kul!

2. Det har flyttat hit en annan häst med tre skötare. Fendi heter hon och hon är helt ok. Hon går i samma hage som mig och Gloria. Däremot så provade jag att pussa lite med tanden på hennes husse och det var visst inte så populärt. Ja, jag har väl testat att sätta mig i respekt hos några till med lite bett och sparkar – man måste väl ändå få försöka! Fast husse är det ingen idé med. Han blir så jäkla sinnig då.

3. Det är ett väldans fjäsk för Bobbery för dagen. Han ska visst ut i nåt de kallar för V75 på lördag. Fattar ingenting jag – han har ju bara ont i halsen hela tiden den där nervösa fjollan. Fast det är klart, senast han startade så vann han ju trots halsinfektion så han är väl inte helt kass. Men husse han bara pratar om bra spår, inte så hårt motstånd och nån som heter Geir Vegard som ska köra. Men en sak har jag räknat ut. Kusken måste vara bra för han lyckades till och med lura min stöniga morsa först över linjen en gång. Det har jag sett på en av tavlorna i selkammaren.

4. Lillfjanten, eller Pysen som människorna kallar honom, har också haft halsinfektion men är frisk nu. Han fick gå 12 intervaller i söndags – jäklar var kul det ska bli när jag också får träna så mycket! Fast husse säger att jag snart ska få gå 4 intervaller i alla fall.

5. Lovelorn, eller storfjanten som vi i tjejhagen kallar honom är också igång och tränar efter sin skada. Min matte grejar jättemycket med honom och det är väldigt bra för då får jag vara lite mer i fred.

6. Gloria och Liljan har varit halt bägge två och är behandlade. Det verkar som alla mina kusiner har ruttna ben. Men jag ska väl inte säga för mycket för då kommer malliga Gloria och talar om att hon minsann sprang in 20 papp i sitt premielopp medan jag stod med ett ihopsytt ben. Ja, ja, ja, vi får väl se vem som har mest på kontot innan vi blir fölmärrar. Jag skulle minsann vränga plånboken på mig själv jag!

Ja det var typ hela gänget. Funderar på hur jag ska lura husse att ge mig mer havre men han kallar mig bara för tjock-Fia och säger att jag klarar mig på hö och bara 1,5 kg havre. Funderar på att ringa och anmäla honom till hästens rätt i samhället. Inte får man väl kalla sina hästar för tjock-Fia?

Gå och dö, jag ska ha hö!

Försök till omstart

Gör återigen ett försök att börja om med bloggen. Trots ett väldigt struligt år med hästarna har vi faktiskt lyckats få en seger på Lovelorn och tre med Pysen. Det känns bra. Men allra roligast för dagen är faktiskt de två fina ettåringarna. Självklart lite småbusiga som alla unghästar men de springer väldigt fint och det driver på bra för dem.

Totalt har vi åtta hästar i stallet. Citytalk är fyra och har haft mycket problem med sina framben. Vi har kört 1.25 med henne men sedan blev hon lite knackig igen och har pga tidsbrist fått vila rätt länge nu. I hennes hage går också de två ettåringarna, City Pretty och Cityglow, samt Bobbery. Pretty och Gloria som de små kallas joggas några gånger i veckan. Gloria är det mest Tony som kör! Bobbery äger jag en 13-del i tillsammans med ett gäng partikamrater i Stall Travsossen. Han har tidigare varit hos Goop och visat att det finns fartresurser. Men på slutet har det bara krånglat och tyvärr verkar det fortsätta. Han kom hit i september och hade hjärtmuskelinflammation som tog lång tid att få ordning på. Men förra veckan blev han friskförklarad efter EKG-undersökning. Men jag hade knappt hunnit börja träna innan han fick en hovböld. Så nu dröjer det en stund till innan vi kommer igång.

Lovelorn vann lopp i april men fick sedan en mycket kraftig gaffelbandsskada i vänster bakben. Efter ett halvår i hagen har vi börjat träna igen och det har fungerat bra. Ultraljudade skadan både innan vi började träna och efter att kört långsamt med kortare speeder i ett par månader. Så nu är det dags att börja med intervallträningen igen.

City of Peace kom tillbaka här i höst efter en strulig period. Vilan hade gjort honom gott och på 7 starter har det blivit tre segrar, ett andrapris och drygt 70.000 inkört. Senast körde jag alldeles för offensivt med honom så det var inte hans fel att det ”bara” blev en matlapp med hem. Tyvärr så hostar han för dagen och står på antibiotika så det blir ingen mer start i år. Men vi kommer snart igen.

Kvar att berätta om är Citylight och City the Jonquille. Den sistnämnda är tre och stor som ett hus. Hon har från och till känts lite stel och kantig och har också varit en av dem som har prioriterats bort under året pga av valarbete och annat. Men hon ska skos i morgon och sedan tränar vi igång igen. Citylight var på banan idag och gick ett heat efter underkant 1.26. Hon har haft problem med både hals och ben men idag travade hon riktigt bra. Men så har jag också fått behandla hennes framknän fyra omgångar under sommaren/hösten innan det blev bra. Därefter lade jag om träningen totalt och kör mycket mindre. Tyvärr märks det lite då hon inte kommer till den nivå jag förväntar mig av henne. Men nu tänker jag öka träningen lite, lite grann och försöka starta igång henne. Första starten blir på Färjestad 15 december så hoppas jag att hon efter några lopp utvecklas och hittar formen. Men det är tyvärr ingen debutvinnare.

Nu ska jag gå ut och fodra kväll 🙂

Träning!

I förrgår körde jag Pysen och Liljan och igår Röd. Alla känns okej men blev alldeles för trötta efter rejäla men inte särskilt tuffa jobb. Särskilt Liljan var helt slut efter två heat över 2000 meter. Första heatet på 180 i puls och det andra på 190. Jag förstod att något inte var bra så jag kollade hennes hals och hon är fortfarande full i slem trots behandling. Inte kul alls.

Pysen hade gått 8 intervaller i tryckvagnen på 195 i puls före det och jag tyckte han också blev tröttare än vanligt så det blev halskoll för hans del också men det såg bra ut!

När Röd skulle ut och träna såg det ut så här: bild-8

En liten puss-stund med Lovelorn var hon ju tvungen att ta innan vi körde vidare!

Även hon var tröttare än vanligt efter en lång värmning och fyra intervaller i tryckvagnen. Fram med endoskopet där också men det såg också bra ut. Så min slutsats är att både hon och Pysen behöver mer träning. Det har nog blivit lite för oregelbundet kört ett tag.

Bekännelse

Det händer ganska ofta att mina kunder ringer och har lite panik för att de har glömt att vaccinera. Nu ska jag erkänna: jag har också glömt! Det är lätt hänt. Som tur är så säger reglerna att om det gått över med mindre än en månad så är det bara att vaccinera och så rullar det vidare. Men har det gått längre tid måste man grundvaccinera igen. Det fick jag göra för två år sedan när jag skulle köra premie och hade glömt att ge 2-åringen andra sprutan.

Vi vaccinerade alla hästarna igår och för två var det några dagar för sent men det gör ju då som sagt inte så mycket.

Annars är det full fart. En bildkavalkad från hagen igår:

20140203-080621.jpg

20140203-080630.jpg

20140203-080641.jpg

20140203-080650.jpg

20140203-080700.jpg

20140203-080709.jpg

20140203-080719.jpg

20140203-080728.jpg

20140203-080736.jpg

20140203-080745.jpg

20140203-080757.jpg

20140203-080805.jpg

20140203-080812.jpg

20140203-080819.jpg

20140203-080829.jpg

20140203-080837.jpg

20140203-080845.jpg

20140203-080852.jpg

20140203-080900.jpg

20140203-080907.jpg

20140203-080937.jpg

20140203-080944.jpg

20140203-080953.jpg

Mindre nöjd…

Det är inte alltid det går som man tänkt sig… Tre hästar köra idag vilket borde vara positivt men det var bara Röd som jag kan vara 100% nöjd med. Började med en långsamtur med Pysen. Det var första gången för vagn på 6 veckor och vi tog en försiktig tur. Han kändes jättefin och sprang glatt och klippte med öronen. Men en stund efteråt stod han i sågbocksställning i hagen och skrapade med ena frambenet – korsförlamning.

bild-13Några milliliter Flunixin senare var dock smärtan borta!

Sedan körde vi Liljan och Röd. I värmningen fungerade inte Liljans pulsmätare och den visade alldeles för hög puls när vi körde två heat över 2000 meter också. Men eftersom den krånglade i värmningen så litade jag inte på den utan vi körde efter Röds puls. Men jag skulle ha litat på den för när vi kom in så hostade Liljan flera gånger 🙁 Förkylning på gång och inte så konstigt om hon låg högt i puls. Men även här finns en något ljusare baksida – hon tog i själv hela jobbet och återhämtade sig bra efteråt så vi har inte kört henne alldeles tom som tur är.

Får avsluta med nåt mer positivt: Lovelorn var 5:a på Bjerke och gjorde ett bra lopp men det blev ett för tufft upplägg mot bra hästar. Fick köra rejält från start för att komma till ledning. Sedan fick jag direkt en rejäl tryckare av Frode Hamre. Vi kunde sedan dämpa tempot i några hundra meter. Men redan 1100 kvar kom Hamres andra häst i loppet upp och tryckte. Inte konstigt att han blev trött. Men jag är imponerad för att kändes kall redan i sista sväng och han kämpade hela vägen till mål. Grannen Vidars Photo Va Bene var hästen som kom till dödens och han var bara bäst och åkte ifrån och vann lätt.

Nu längtar jag efter Paris och Prix d’Amerique!

 

Nöjd

Körde första riktiga jobbet med Liljan och Tôla idag och de var riktigt, riktigt fina 🙂 Tyvärr krånglade Tölas pulsmätare men efteråt visade det sig att det inte spelade så stor roll. Järnvägen var harvad och fin och riktigt riktigt tung. Efter 6 km uppvärmning körde vi ett heat över 2000 meter där Liljan hade 185 i puls. Efter två och en halv minuts vila körde vi nästa heat på puls 200. Bägge hästarna var pigga och fina men med tanke på det tunga underlaget kunde puls på 200 vara i högsta laget. Men när vi kom in efter jobbet så rörde inte någon av dem på näsborrarna. Pulsen på Liljan låg på 89 och 10 minuter senare 59 – en återhämtning på drygt 33%. Tôla låg nästan exakt likadant. Det ska bli jättespännande att ta laktatprov på dem när de gått ytterligare några jobb. Känns i alla fall inte som vi ens var i närheten av att köra för hårt idag.

Delar med mig av startlistan till Lovelorns lopp på onsdag:
Bjerke140115

Träning eller sjukgymnastik?

Tôla och Liljan är igång med sin träning nu. Efter att ha gått några långsamturer så fick de gå en speed igår och ska få gå ett heat över 2000 meter i morgon. När jag sätter igång hästarna efter vila så försöker jag tänka sjukgymnastik snarare än träning. Benen och resten av kroppen ska få en chans att vänja sig vid träningen igen innan jag begär något av dem. Igår joggade de ca 4 km, sprintade på i 40-45-tempo uppför backen i 700 meter och sedan fick de varva ner i 2 km innan vi var hemma. Det roliga var att de låg ganska lika i puls; Liljan 208 och Tôla 207 som högst. Så det kommer nog att fungera bra att träna dem tillsammans. I morgon blir det ca 50-tempo nere på järnvägen och därefter får de träna på med 2 heat över 2000 meter var fjärde dag efter pulsmätaren. Vi lägger oss på 195 i puls i andra heatet och när de gått det några gånger så ska jag ta laktatprov för att se så att vi ligger ungefär rätt.

Bra avslutning

20140102-220858.jpg

Nu är även Liljan igång och tränar igen. Hon känns jätteläcker efter sin vila. Sen att både jag och Karina satt i andra tankar så vi höll på att krocka på järnvägen är ju en annan sak… Tur att våra kloka hästar löste situationen åt oss 🙂

2013 avslutades på bästa sätt – Lovelorn tog årets sjätte seger på Eskilstuna. Därmed blev han också Årjängstravets segerrikaste häst under året. Bra gjort på bara 7 starter 🙂

20140102-221331.jpg

Dags att åka hem från Sundbyholm men Lovelorn har inte så bråttom. Nu efter starten är han behandlad i sina framkotor med DMSO och han har fått Pentosan i muskeln. Vi satsar på ny start om ca 3 veckor. Troligtvis blir det Romme 17 januari.

I övrigt kan jag rapportera att Anders är väldigt nöjd med Lisa. Hon känns stark i träning och nästa vecka ska jag ta laktatprov på henne så vi ser hur hårt hon ska gå.

Så det kan gå…

Hemma igen efter två veckor på Gran Canaria. En bild från julafton:

Under tiden har Ingrid, Tony och Ulrika skött stallet och det har de gjort med den äran. Ett par telefonsamtal och lite sms och vi har löst alla problem. För självklart ska några hästar bli sjuka just när man är borta. Men Liljans feber och Lovelorns karledsproblem var fixade när jag kom hem.

Tony har tränat Lovelorn medan jag varit borta och idag åkte jag ut och körde lite tuffare intervaller med honom. Han är anmäld till start på nyårsafton. Det var en ren fröjd att få sitta bakom en hästrumpa igen. Att han kändes som en rund miljon gjorde ju inte saken sämre. Efter några kilometer kom Karina ikapp oss med en av sina hästar och då kastade han upp svansen i vädret och ville bara springa fortare.

Sedan körde jag 8 intervaller. Eller ja, det blev inte riktigt som planerat… Jag körde 7 intervaller men då krånglade pulsmätaren. Bandet som sitter på hästen hade åkt in under selen så jag klev ur för att rätta till det. Då passade Lovelorn på att ta den 8:e intervallen utan husse. Svansen i vädret och fullt ös nedför backen. Han såg jättelycklig ut men det var ju inte jag om vi säger så. Jag såg honom försvinna bort på järnvägen och började gå till grannen Karina för att låna hennes bil. Men då kom han springandes tillbaka så någonstans hade han vänt. Men stanna hos husse, nej se det tänkte han inte alls. Fortsatt med svansen i vädret laddade han järnet för att komma förbi husse som försökte blockera vägen. Men störst vann och husse hoppade undan. Och Lovelorn fortsatte hem. Själv fick jag skjuts av Karina. Inga skador på varken häst eller människor som tur var. Så nu vet ni vem som är laddad inför nästa start 🙂

I morgon blir det en tur med Röd och en tur med Liljan. Men då stannar jag i vagnen oavsett hur pulsmätaren fungerar…