Upp och ner

Måste bara dela med mig av bilden som Tony tog igår. Så vackert har väl ingen någonsin lyckats fånga leriga hagar förut.

Annars har vi både bra och dåliga nyheter. Pysen fungerade inte alls i Kalmar och jag har egentligen ingen riktig förklaring. Böjde honom igår och han hade små reaktioner på sina framknän vilket inte borde vara hela sanningen. Erik Adielsson trodde det berodde på skorna men han har ju gått bra med skor förut. Hur som helst så får vi göra ett nytt försök när det är V75 här hemma i Årjäng om knappt tre veckor,

Däremot så såg Bobbery riktigt läcker ut när han tog tredje raka på Mantorp igår. Förväntningarna på honom blir bara större och större 🙂

Tävling

Slänger ut en tävling för att få bloggen lite mer interaktiv. Vad står följande siffror för? 59, 49, 44 samt 90 och 62. Första rätta svaret bjuder jag på en öl i berget på Sveriges vackraste travbana i midsommar 🙂

Det är mycket nu…

Nu lever vi verkligen ett travliv 🙂 I fredags var vi till Arvika och fick se Bobbery vinna sin andra seger. Han såg vrålläcker ut så jag har höga förhoppningar på fler segrar. Lördagen följdes upp med 8 intervaller för Pysen. Han låg på puls strax över 200 (202-205), alltså cirka 10 pulsslag högre än i förra jobbet och mjölksyran stannade på 7,2. Återhämtningen var också bra 86-60 i puls med 10 minuter mellan. Nu sitter jag också väntar på att startlistan till Kalmar ska bli klar så vi får veta vad han får för spår. Anmälningslistan är klar så jag är riktigt nöjd att vi får Erik Adielsson som kusk igen!

I dag åkte vi upp till löpargången på banan och böjde Li. Hon hade lite reaktioner i vänster framkota och höger bakknä. Det är de två lederna där hon är opererad. Men det var inte så stora reaktioner så jag hoppas att hon snart är i träning igen. Sprutade henne med DMSO idag och ska köra laser på de lederna lite längre fram. Tyvärr så tycker hon det är väldigt tråkigt att inte få träna så vi måste nog skritta henne under tiden. Hoppas verkligen inte det blir för mycket bromsar, klägg och annat elände.

Lisa har fått laserbehandling av sina hovleder för andra gången och Pysen ska få sig en omgång ikväll. Dessutom har jag kört en kort tur med Tôla. Hon är inne i en grinig period och protesterar och är allmänt tjurig mot det mesta. Men vi fortsätter att träna på enligt planen. Det känns bara bra när vi kör. Har kört två 50-jobb på banan nu. Det blir kanske bara ett till innan vi tränar hemma en stund igen för midsommar kommer i vägen för det fjärde jobbet…

Lik storebror?

20120615-083239.jpg

Li kom lös härom kvällen för jag struntade i att stänga boxdörren eftersom hon ändå strax skulle få kraftfoder. Då passade hon på att smita och hon såg så läcker ut när hon drog iväg och utforskade pojkarnas hage.

I kväll hoppas jag att Bobbery är läcker när han gör årets andra start på Arvikatravet!

Mjölksyra och träningsfilosofi

Körde ett jobb med Pysen i måndags och tog laktatprov efteråt. Tänkte försöka förklara vad jag vill uppnå och lite om träningsfilosofin.

När hästen springer så använder den två system för att få energi till musklerna. Det ena är det aeroba systemet. Det ger väldigt mycket energi men det går inte så fort. För att det ska fungera så krävs närvaro av syre. Det andra systemet är det anaeroba systemet som ger mindre energi men som fungerar utan syre och dessutom går fortare. När det aeroba systemet inte orkar med så får det anaeroba systemet ta över.

Bägge systemen jobbar samtidigt. I lugna tempon kommer nästan all energi från det aeroba systemet. Men när hästen springer fortare så ökar det anaeroba systemet andel av energiförsörjningen och när det går riktigt fort så kommer all energi från det anaeroba systemet. Då produceras också mycket mjölksyra som är en restprodukt av den anaeroba förbränningen.

På en mellannivå så når vi det som kallas mjölksyratröskeln. Det är det läge när det produceras lika mycket mjölksyra som kroppen klarar att bryta ner. Om man kör fortare så blir det en ansamling av mjölksyra i kroppen och detta kan vi mäta med ett blodprov direkt efter träningen. Mjölksyratröskeln ligger ungefär på 4 mmol mjölksyra per liter blod.

När hästen tränas måste man träna bägge systemen. Hästen måste träna sin förmåga att använda det syrebärande systemet så långt som möjligt och dessutom träna det anaeroba systemet så att det kan ta vid när syret inte räcker till. Men det syrebärande systemet tar mycket längre tid att träna och det anaeroba är lättare att träna. Därför bör man lägga mest tid på att träna det syrebärande systemet.

Vi kan här göra en jämförelse med löpare. En 100-meterslöpare som använder det anaeroba systemet är bäst som ung och har stora kraftfulla muskler. En maratonlöpare däremot är senig och släpar inte på några onödiga kilon i form av muskler som inte används. Däremot kan de med träning över tid förbättra sin prestation och bli bättre och bättre med åren.

Travhästen är mitt emellan. Så genom att ge hästen mycket träning under mjölksyratröskeln kan man över lång tid förbättra hästen. Om man däremot bara tränar på det viset så skulle hästen inte prestera alls i ett lopp för att man missat att träna det anaeroba systemet som den också behöver när hästen springer riktigt fort.

För att uppnå detta tränar jag med pulsmätare och tar laktatprov efter en del jobb för att kontrollera att jag ligger på rätt nivå. Pysen gick senast 12 intervaller över 700 meter på en puls mellan 190 och 195. Laktatprovet visade på 4,2 efteråt så alltså låg vi helt rätt.

Så här försöker jag köra de flesta jobb. Men ibland måste man också aktivera det anaeroba systemet. Om hästen startar tätt så räcker loppen som anaerob träning. Men går det längre mellan starterna så måste man lägga in något tuffare jobb. Hur ofta man måste göra detta och hur hårt man måste köra finns det inget svar på utan man får prova sig fram på den enskilde hästen. Min egen tumregel är att om det går längre än 2 veckor mellan starterna så lägger jag in ett lite tuffare jobb men max 8 dagar före start. Detta jobb kan antingen vara lite tuffare intervaller eller ett rundbanejobb.

Detta blev långt men två saker till bör tillföras: 1. Självklart är det så att ju hårdare man tränar desto mer sliter det på hästen. Det är ytterligare en anledning att träna under mjölksyratröskeln. 2. Jag har här inte alls gått in på hur ofta, hur många intervaller eller hur långa intervaller som är bäst. Det finns det heller ingen bra forskning på. Men om man kör väldigt långt och många intervaller och ligger över mjölksyratröskeln så kan hästen komma upp i mycket stora mängder mjölksyra. Detta är en än större risk för den unga hästen.

Dåligt samvete

Jag raspade tänderna på fölstona igår och fick verkligen dåligt samvete. Det borde varit gjort för länge sedan. På de yngre hästarna som körs och har bett i munnen märker man snabbt om något är galet men fölstona blir lätt eftersatta. Trodde jag hade raspat dem för ett år sedan men det kan jag inte ha gjort för Citygirls tänder var hemska – vassa och taggiga. Resultatet blev dock bra på både Citygirl och Tippan 🙂

Lisa blev också raspad eftersom jag ändå hade gett henne lite lugnande för att behandla henne. Bakknäna och bägge hovlederna fram sprutade jag med DMSO och tyvärr var det väldigt tunn ledvätska i hovlederna så de får vi jobba vidare med. Väntar en vecka och sedan ska jag köra laser på hovlederna så får vi behandla om henne om 3 veckor. Ska bli spännande att se om det märks någon skillnad.

Debut

20120609-123314.jpg

Nu har vacker röd klarat av sin debut på rundbanan. Tre heat, 2.06/2100m, 1.57/2100m och 1.51/1600m på puls 170, 185 och 195 i respektive heat. Efteråt var pulsen 94 och tio minuter senare 68 så det blev ett väldigt bra jobb. Dessutom skötte hon sig jättebra. Det vara bara voltningen som hon tyckte var lite besvärligt. Så nu är det en mycket nöjd husse som tar med den vackra till duschen 🙂