Vad var det jag sa…

Daniel och jag pratade härom dagen och jag konstaterade att jag vet inte hur hårt jag törs köra med Lovelorn från start. Tål han att man kör max? Risk att han galopperar? Risk att han blir stekhet? Han blev ju lite onödigt pigg senast i Årjäng trots att jag inte körde för fullt från start. Då svarade Daniel att det kanske är onödigt att prova det när det är långlopp nästa gång. Nej då, sa jag. Nästa start är i Norge så då får vi garanterat bakspår.

Nu är listan klar – spår 10! Vad var det jag sa!!!

Onödigt…

Nu har anmälningslistorna kommit både till Biri (Pysen) och Momarken (Lovelorn) och ska jag vara ärlig så var det onödigt bra hästar med i bägge loppen… Men jag har inga alternativ som är bättre just nu så vi startar med bägge två. Allt kan hända i ett travlopp. Enda gången man inte kan vinna är när man inte är med! Bägge killarna är i alla fall otroligt pigga och glada för dagen. De ser verkligen ut att trivas med livet. Ska snart gå till stallet och ge dem lite middag.

Jobbar på

Idag har jag kört Pysen och Liljan. Pysen kändes dunderfin i sina intervaller. Tyvärr är han återigen lite uttorkad så han får en påse med dropp ikväll. Vi siktar på start på Biri om en vecka.

Liljan växer för dagen och känns bra när jag gasar på men knackig i långsamt tempo. Jag ska ändra skoningen lite på henne. Lite tyngre skor bak (för att ge stöd till hovarna) och ta ner insidan på hoven lite mer för att avlasta knäna och korset. Självklart är det så att om man avlastar något så hamnar belastningen någon annanstans – i det här fallet blir det en större belastning på has och lederna längre ner i benet. Sedan får det bli många lugna jobb på banan tills hon känns riktigt fin. Då kör vi premie.

Lovelorn verkar pigg och glad efter sin behandling. Vi siktar på start på Momarken 6 augusti för hans del. Han får vila ytterligare några dagar och jag kör bara ett enda intervalljobb före starten men några långsamturer blir det. Med tanke på hur bra han var senast så borde det räcka 🙂

Nya hältutredningar

Glädjs åt att både mina egna hästar och mina patienter går som tåget för dagen. Men idag har det blivit behandling av två av de egna. Jag kollade Tôla igen efter hennes andra behandling och nu hade hon svarat. Det var knappt en grad kvar på vänster fram och en halv grad på höger fram. Så nu får hon två omgångar med Pentosan i muskeln och sedan tränar vi vidare. Det känns väldigt skönt att hon svarade på behandling nu eftersom det inte hände nästan nåt efter första behandlingen.

Lovelorn startade igår och som jag skrev här var jag väldigt tveksam till hans form. Men han var fullkomligt lysande. In i första sväng kom vi till spets men han blev lite onödigt pigg av öppningen. Första 500 efter 10,9 och varvet efter 15,2. 1100 kvar kom Björn Goop upp och tryckte upp farten igen. Första 500 på sista varvet gick efter 13.0 och vi lämnade övriga fältet med några längder. Men in i sista sväng kände jag att Lovelorn var den piggaste av de två där framme och han tågade undan och vann med 9 längder på nytt rekord. Det hade jag aldrig trott på förhand och det gjorde det inte mindre roligt.

Så idag gick jag igenom honom för att se om jag kunde anmäla till Arvika nästa vecka. Men det sa hans ben stopp för. Frambenen var inte alls så illa men bak var bägge knäna rejält slitna så det fick bli behandling. Nu vilar vi en dryg vecka och siktar på ett lopp på Momarken om 14 dagar istället. Om någon har häst i den klassen så kan jag tipsa – Nordenloppet i Arvika har just nu bara 6 anmälda. Det är både hederstäcke och hederspriser till kusk, ägare och skötare!

Sol och trav

Trav är verkligen bäst på sommaren. Har kommit hem efter tre härliga dagar i Skara men massor med fina hästar. Tyvärr en helt annan klass på loppen idag här hemma i Årjäng men solen skiner så det blir garanterat en trevlig dag på Sveriges vackraste travbanan. Vi ska starta Lovelorn och jag hoppas det löser sig efter vägen. Jag var inte nöjd efter sista jobbet då jag tycker han orkar lite för dåligt. Men det är hemmaplan så vi gör ett försök att få med oss en peng hem och kanske flytta fram formen lite med ett lopp i kroppen.

Seger och segt med uppdateringar


Det händer mycket i stallet nu och därför har det blivit klent med uppdateringar. Men nu är jag på semester och hinner med bloggen. Hemma i stallet kör Tony och Daniel hästarna och Ulrika och Ingrid fixar det mesta annat. Ola har morgonpasset som vanligt.

För en dryg vecka sedan startade Pysen i 2 lopp på Momarken – försök och final. I försöket var det autostart och jag körde själv. Från bakspår hamnade vi okej på det i tredje/fjärde utvändigt. Men banan var besvärlig och det sprutade otroligt mycket grus. Det är ju inte riktigt Pysens melodi och när hästen framför gick ut och attackerade och jag skulle köra fram i rygg på nästa häst så galopperade han. Inte så kul med en galopp varvet kvar men han gick otroligt bra efter det och vi fixade en femteplacering och därmed finalplats.

Det var voltstart i finalen och jag valde att sätta upp Vidar Hop. Han prickade perfekt och ledde runt om. Återigen ett fantastiskt bra lopp av Pysen som gick 12.3 sista 1000 och 9.5 sista 500. Seger med 4 längder och totalt 53000 NOK med hem 🙂

Liljan tränar på som vanligt och känns fin. Måste dock få tid att ge henne fler banjobb tillsammans med andra hästar och öva på positionsbyten innan vi kan försöka köra premielopp med henne.

Lovelorn tränar också för fullt och jag har fått rapporter av Daniel att han är lugn och fin när de har varit ute vilket jag tar som ett bra tecken. Innan jag åkte fick han gå ett banjobb, egentligen mest för att testa hur han skulle fungera i UFO-vagnen. Det blev 23,5 över 1600 meter med 16,5 sista 500. Inget demonjobb alltså men allt fungerade som det skulle och jag ser ingen anledning att pressa en 9-åring i ett banjobb. Vi siktar på ett lopp hemma i Årjäng på måndag om en vecka.

För Pysens del så väljer jag mellan ett lopp i Arvika och ett på Biri. Ska höra om Vidar Hop kan köra igen – i så fall blir det Biri.

Ledbehandling

20130704-224047.jpg

Sitter i stallet och väntar på att Töla ska kvickna till efter att ha fått lugnande. Efter en dag fylld med hältutredningar och ledbehandlingar avslutas dagen med samma sak här hemma. Det var dags att kolla Töla som behandlades för tre veckor sedan.

Då hade hon böjprovsreaktioner i alla fyra benen. Men lågt höger fram var klart sämst med 3 grader. Jag behandlade kotan med kortison och DMSO. Idag var det 2 grader efter böjprov vilket jag tycker är ett klent resultat så jag bedövade kotan. Efter en kvart böjde jag igen och då hade reaktionen minskat till 1 grad. Av det drog jag slutsatsen att vi har problem i både kotan (hältan minskade) och någon annanstans (hältan försvann inte helt).

Det blev behandling av kotor och hovleder i frambenen. Men jag är fortfarande lite brydd. Det var nämligen fin ledvätska i lederna och när hovlederna är dåliga brukar det alltid bli tunn ledvätska som står som en fontän ur kanylen. Det kan vara så att hon har ett problem i kotan som är svårt att bedöva bort. Det kan också vara så att vi har upptäckt hovledernas problem i ett tidigt skede så att ledvätskan inte har hunnit bli tunn. Men det kan ju också vara någon annan struktur i hoven som är boven i dramat! Nu får hon ta det lugnt i tre veckor till innan vi kollar på nytt.