Mindre nöjd…

Det är inte alltid det går som man tänkt sig… Tre hästar köra idag vilket borde vara positivt men det var bara Röd som jag kan vara 100% nöjd med. Började med en långsamtur med Pysen. Det var första gången för vagn på 6 veckor och vi tog en försiktig tur. Han kändes jättefin och sprang glatt och klippte med öronen. Men en stund efteråt stod han i sågbocksställning i hagen och skrapade med ena frambenet – korsförlamning.

bild-13Några milliliter Flunixin senare var dock smärtan borta!

Sedan körde vi Liljan och Röd. I värmningen fungerade inte Liljans pulsmätare och den visade alldeles för hög puls när vi körde två heat över 2000 meter också. Men eftersom den krånglade i värmningen så litade jag inte på den utan vi körde efter Röds puls. Men jag skulle ha litat på den för när vi kom in så hostade Liljan flera gånger 🙁 Förkylning på gång och inte så konstigt om hon låg högt i puls. Men även här finns en något ljusare baksida – hon tog i själv hela jobbet och återhämtade sig bra efteråt så vi har inte kört henne alldeles tom som tur är.

Får avsluta med nåt mer positivt: Lovelorn var 5:a på Bjerke och gjorde ett bra lopp men det blev ett för tufft upplägg mot bra hästar. Fick köra rejält från start för att komma till ledning. Sedan fick jag direkt en rejäl tryckare av Frode Hamre. Vi kunde sedan dämpa tempot i några hundra meter. Men redan 1100 kvar kom Hamres andra häst i loppet upp och tryckte. Inte konstigt att han blev trött. Men jag är imponerad för att kändes kall redan i sista sväng och han kämpade hela vägen till mål. Grannen Vidars Photo Va Bene var hästen som kom till dödens och han var bara bäst och åkte ifrån och vann lätt.

Nu längtar jag efter Paris och Prix d’Amerique!

 

Nöjd

Körde första riktiga jobbet med Liljan och Tôla idag och de var riktigt, riktigt fina 🙂 Tyvärr krånglade Tölas pulsmätare men efteråt visade det sig att det inte spelade så stor roll. Järnvägen var harvad och fin och riktigt riktigt tung. Efter 6 km uppvärmning körde vi ett heat över 2000 meter där Liljan hade 185 i puls. Efter två och en halv minuts vila körde vi nästa heat på puls 200. Bägge hästarna var pigga och fina men med tanke på det tunga underlaget kunde puls på 200 vara i högsta laget. Men när vi kom in efter jobbet så rörde inte någon av dem på näsborrarna. Pulsen på Liljan låg på 89 och 10 minuter senare 59 – en återhämtning på drygt 33%. Tôla låg nästan exakt likadant. Det ska bli jättespännande att ta laktatprov på dem när de gått ytterligare några jobb. Känns i alla fall inte som vi ens var i närheten av att köra för hårt idag.

Delar med mig av startlistan till Lovelorns lopp på onsdag:
Bjerke140115

Laktatprovtagning

20140110-181812.jpg

Idag har vi tagit laktatprov på Lisa och det visade sig att hon ska gå aningen hårdare än hon har gått. Hon har tränat på ca 195 i puls men när vi tog prov visade det sig att hon ska ligga strax över 200 för att komma upp till mjölksyratröskeln.

Fel dag

20140110-114618.jpg
Dags för Lovelorn att få en dusch efter sitt intervalljobb. Vädret ställer till det lite med planeringen. Normalt brukar han gå sista jobbet före start tre eller fyra dagar före loppet men nu ska det frysa idag och komma snö i morgon. Eftersom det var kanonfint på järnvägen nu och jag inte har en aning om hur det blir så körde jag intervallerna idag istället. Vem vet, det kanske passar honom ännu bättre!?

Hur som helst så kändes han kanonfin. Spår 3 på onsdag är också bra så jag hoppas det blir en ny bra prestation 🙂

Xia tycker det är trevligast i soffan i selkammaren när husse är ute och kör!

20140110-115149.jpg

Träning eller sjukgymnastik?

Tôla och Liljan är igång med sin träning nu. Efter att ha gått några långsamturer så fick de gå en speed igår och ska få gå ett heat över 2000 meter i morgon. När jag sätter igång hästarna efter vila så försöker jag tänka sjukgymnastik snarare än träning. Benen och resten av kroppen ska få en chans att vänja sig vid träningen igen innan jag begär något av dem. Igår joggade de ca 4 km, sprintade på i 40-45-tempo uppför backen i 700 meter och sedan fick de varva ner i 2 km innan vi var hemma. Det roliga var att de låg ganska lika i puls; Liljan 208 och Tôla 207 som högst. Så det kommer nog att fungera bra att träna dem tillsammans. I morgon blir det ca 50-tempo nere på järnvägen och därefter får de träna på med 2 heat över 2000 meter var fjärde dag efter pulsmätaren. Vi lägger oss på 195 i puls i andra heatet och när de gått det några gånger så ska jag ta laktatprov för att se så att vi ligger ungefär rätt.

Bra avslutning

20140102-220858.jpg

Nu är även Liljan igång och tränar igen. Hon känns jätteläcker efter sin vila. Sen att både jag och Karina satt i andra tankar så vi höll på att krocka på järnvägen är ju en annan sak… Tur att våra kloka hästar löste situationen åt oss 🙂

2013 avslutades på bästa sätt – Lovelorn tog årets sjätte seger på Eskilstuna. Därmed blev han också Årjängstravets segerrikaste häst under året. Bra gjort på bara 7 starter 🙂

20140102-221331.jpg

Dags att åka hem från Sundbyholm men Lovelorn har inte så bråttom. Nu efter starten är han behandlad i sina framkotor med DMSO och han har fått Pentosan i muskeln. Vi satsar på ny start om ca 3 veckor. Troligtvis blir det Romme 17 januari.

I övrigt kan jag rapportera att Anders är väldigt nöjd med Lisa. Hon känns stark i träning och nästa vecka ska jag ta laktatprov på henne så vi ser hur hårt hon ska gå.