Så lätt att träna för hårt

I fredags gick Bobbery och Lovelorn jobb tillsammans. Om vi jämför deras pulskurvor så ser man tydligt att det är väldigt lätt att köra för tufft i träning.

Vi körde 8 intervaller efter 700 meter och Lovelorn gick i rygg på Bobbery så jag bestämde tempot efter Bobberys puls. Här är Bobberys pulskurva:

IMG_8104.PNG

Han hamnar på ca 198 i puls i varje intervall. Jag märkte dock på honom att han tyckte det var lite jobbigt i de två sista intervallerna men det är helt okej. Det var första gången han gick 8 intervaller. Ser man på återhämtningen så sjunker pulsen bra – från ca 95 när vi kommer in till strax över 60, tio minuter senare.

Hur ser det då ut för Lovelorn? Tanken var att han skulle få ett lite tuffare jobb för han har varit igång och tränat längre. Så blev det också. Här är hans kurva:

IMG_8103.PNG

Han ligger runt 200 i puls i de första intervallerna och sedan stiger pulsen i de fyra sista och han landar på 207 i åttonde intervallen. Han har alltså tränat anaerobt och sprungit på sig lite mer mjölksyra i varje intervall. Det syns också på återhämtningen när vi kommer hem. Han går från ca 95 (precis som Bobbery) till runt 70 efter tio minuter, dvs drygt 10 procentenheter sämre än Bobbery.

I det här fallet så var det meningen – hästarna måste också träna anaerobt ibland, men inte för ofta. Och det är lätt att tänka sig situationen om vi inte hade pulsmätare – Lovelorn har mer än dubbelt så mycket pengar som Bobbery och har tränat nästa två månader längre efter vila. Det är lätt att tro att han ska klara samma träning som Bobbery. Och som sagt, en gång kan det vara nyttigt men skulle vi köra så varje gång så skulle vi bryta ner honom istället för att bygga upp honom med träningen.

Skulle vi sedan jämföra med Pysen så gick han ett betydligt hårdare jobb igår och hade mycket bättre återhämtning så skulle vi anpassa träningen efter honom hade vi snart kört ner både Lovelorn och Bobbery långt ner i källaren!

Inte riktigt enligt plan…

Tänkte köra fem hästar idag men det blir ju inte alltid som man planerat. Så här såg höger framben ut på Pretty när jag tog in henne:

IMG_8082.JPG

Och en timme senare:

IMG_8086.JPG

Nu återstår att se om det håller. Vi hade verkligen tur i oturen. Broddskada rätt över djupa böjsenan men bara genom huden. Hade det gått djupare hade det tagit lång tid att läka! Nu får vi hålla koll på tempen så vi inte fått in nån skit i kotsenskidan. Men jag tror nog det kommer att gå bra!

Gästbloggare: City Pretty

Prettyjobb1

Matte säger att jag är halt och husse säger att jag är så fin så han ökar träningen. Vilka nötter! Men jag håller på husse jag, för jag gillar att träna. Husse tyckte jag skulle vara gästbloggare och då får han skylla sig själv – nu ska han få höra sanningen!

Jag heter City Pretty vilket är helt jävla tokigt. Jag vill inte vara nån söt liten tjej – jag är en tuff brud! Fråga mina kompisar i hagen så får ni höra! På bilden ska jag ut och springa och det gillar jag. Men innan dess höll ju husse på och grejade i en hel evighet och det gillar jag inte! Det skulle kollas brodd och bytas brodd för att få bättre fäste på isen. Sen fick han för sig att jag skulle klippas i nacken också. Sånt där trams tycker jag kan kvitta. Han skällde väl lite på mig för att jag inte stod still men det bryr jag mig inte så mycket om för han är så förtjust i mig den fjanten så det går över lika fort igen.

Sen hängde han på mig några konstiga grejer nere på hovarna. Herre min Je va mycket skit det finns i selkammaren i ett travstall. Men de här gillade jag. Det var som om benen sprang av sig själv ju! Fina grejer! Husse prata nåt om att jag sänkte 15 sekunder. Inte fan vet jag vad det betyder men jag tyckte det var kul och han var nöjd så ingen idé att klaga. Så nöjd så han till och med ringde efter andra husse som fick kasta sig ner på järnvägen för att fotografera. Men visst blev det en bra bild. Tja, kunde ju klippt bort husse men visst syns det att jag inte är nån mes-Pretty utan en tuff travarbrud!

Prettyis2

Sen fick jag gå ut i hagen igen. Det gillar jag också. Mat, hagen och springa! Allt annat trams kan kvitta. Men till skillnad från min kompis Gloria så är jag i alla fall ingen ögontjänare. Jag säger vad jag tycker till alla. Men hon uppför sig bara för husse och är skitjobbig när andra grejar med henne. Hon fick också byta brodd idag och stod som ett ljus när husse grejade med henne. Men när Anders kommer och skor är hon skitvrång. Jag har frågat varför men enda svaret jag får är: Sån är jag!

Förresten, ni kan ju se själva. Två bilder från idag. Skitnöjd på första bilden när hon har skakat ur bomullen. Inte lika nöjd när husse stoppat tillbaka den igen. Men inga protester inte. Hade det varit någon annan som skulle stoppat i bomullen så hade det nog varit livat. Som sagt – en riktig ögontjänare. Men det är min bästa kompis i alla fall.

Gloriajobb1

Gloriajobb2

Tydligen var husse nöjd med henne också. Men min matte säger att jag ska bli bättre än henne. Hon dillar hela tiden om nåt som heter Elitloppet. Ja, ja – jag skiter i vem som är bäst. Bara jag får bestämma i hagen! Säger som jag säger till husse när han får för sig att vi ska gosa på kvällen: Gå och dö, jag ska ha hö!

Puls

Tänkte kommentera lite kring pulsmätning. Vi kör ju nästan varje tur med pulsmätare. Först två bilder på Pretty och Gloria. De två nyblivna 2-åringarna gick tillsammans igår och då kan man ju jämföra deras puls. Inte för att det säger så mycket om vem som kommer att bli bäst för det är individuellt. Men man kan exempelvis lära sig vem som ligger högst i puls och anpassa körningen därefter. Det blir då lite lugnare för den andre hästen men man har åtminstone inte kört för tufft för någon av dem.

Vidare kan man relatera pulsen till farten. Skulle pulsmätaren krångla någon gång så vet man på ett ungefär hur fort man ska köra. Vad man också lär sig när man kör mycket med pulsmätare är att inte underskatta vare sig tungt underlag eller backar – särskilt på de yngre otränade hästarna har det mycket större betydelse än vad man tror.

Det bruna fältet indikerar höjd över havet – där ser man alltså om man kör på plant underlag eller i en backe. Den blåa kurvan är farten och den röda är pulsen.

Först ligger Prettys pulskurva och sedan Glorias:
Pretty
Gloria

Vi försöker ligga mellan 150 och 160 i puls. Pretty är väldigt vaken av sig och därför drar hennes puls iväg över 160 rätt som det är. Typiskt unghästar som ser ”faror” överallt. Gloria ligger ungefär 5 pulsslag lägre än Pretty. Däremot ser hennes kurva väldigt konstig ut och har en del avbrott. Det beror på att jag inte kommer överens med det nya pulsbandet. De har gjort om det och jag får inte riktigt bra kontakt. Vet inte vad det beror på.

Som ni ser så kör vi också en kortare speed där farten ökar ganska markant (från ca 2.50/3.00 till ca 2.00/2.10). Här drar så klart pulsen iväg men det är bara en kort bit (ca 250 meter) för att de ska få öva koordination och teknik.

Även Bobbery gick jobb igår. Han fick gå 4 intervaller på puls 195 och hans kurva ser ut så här:
Bobbery

Det är hans andra intervalljobb här och därför kör jag bara 4 stycken än så länge men det ska snart öka. Han har nämligen inga problem alls med den här träningsdosen. Blåser inte när han kommer in och återhämtar sig fort. Vi brukar mäta återhämtningen i procent över 10 minuter från det att de kommer in i stallet igen. Kollar vi på det här jobbet med Bobbery så har han 82 strax efter att vi kommer in och 54 efter 10 minuter. Det är en låg puls och en återhämtning på 34%. Nästa jobb för hans del så kommer jag att lägga till tryck på tryckvagnen och därefter kommer vi öka antalet intervall upp till 8.

En annan intressant grej med Bobbery är att han springer väldigt snett i vagnen i lågt tempo men känns jättefin när man ökar farten. Självklart funderar man på vilken betydelse det har när man har en ny häst. Men som tur är så hade han ju underbara Emma som skötare på Lökene så jag skickade ett meddelande till henne och frågade och svaret var att sådan har han alltid varit. Så det bryr jag mig inte så mycket om. Han får träna på nu och sedan kanske det kan vara läge för genomgång både av mig som veterinär och av någon equiterapeut längre fram.

Pysen gick ett banjobb idag och jag hade tänkt visa även hans pulskurva men tyvärr så låg inte bandet stilla så i andra heatet fick vi inga värden. Men han återhämtade sig lite klent efter ett 23-jobb. Jag hoppas att det beror på vaccineringen. För här hemma har han känt jättestark och fin i jobben före detta. Ikväll blev det en rejäl grillning med lasern – en trashanks bäste vän! 5400 joule fördelat på 6 leder. I morgon tar vi musklerna.
laser

Vaccinerat

Inte började året i dur inte. Tävlingarna igår på Åby blev inställda pga tjällossning 🙁 Så nu får vi leta nya lopp åt Pysen!

Så här får det inte se ut i ett stall:

IMG_7911.JPG

Men jag har städat nu. Jag vaccinerade idag och just vaccin kan man säga mycket om. Det mest intressanta är kanske att skyddet varierar oerhört mellan olika vaccin. Tidigare använde jag Equilis för det var praktiskt med förfyllda sprutor. Så kom det en studie där man tittade på vaccinets effekt och då bytte jag snabbt. Det visade sig nämligen att Equilis var sämst av alla och Duvaxyn klart bäst! Så nu ser min träningslista ut så här:

IMG_7912.PNG

Ett annat intressant faktum är att man får ett mycket bättre skydd i sin hästgrupp om man vaccinerar alla ungefär samtidigt! Här tog vi 7 av 8 idag. Bobbery fick nämligen redan i december eftersom hans vaccin gick ut!

Nu hoppas vi att hästarna håller sig friska!