Funderingar kring ett utspel!

HipstamaticPhoto-506532367.838103.jpgBild från kommunhuset i Årjäng idag. Känns mer harmoniskt än i riksdagen…

Anna Kinberg Batra har idag gjort ett spektakulärt utspel – hon vill fälla regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. Centerpartiets Annie Lööf avfärdade det direkt. Det har på kort tid skrivits spaltmeter om hur AKB i princip abdikerar som alliansens ledare och i princip samtliga tidningar sågar henne totalt. Men jag tycker nog det finns en massa andra frågor att ställa sig.

1. Är AKB nöjd med utfallet av utspelet? I Trumpismens tidevarv så är ordspråket att ”all publicitet är bra publicitet” mer sant än någonsin. Hon kanske har uppnått precis det hon ville – stilla en opinion i sitt eget parti samtidigt som mittenpartierna inte är med så inget särskilt kommer hända.

2. Kommer Moderaterna tjäna på utspelet? Det tvivlar jag verkligen på. Hittills är det bara SD som har vunnit varje gång de har gjorts rumsrena och någon har närmat sig dem. Jag tror det blir så nu också. Det ska bli jättespännande att följa opinionssiffrorna framöver.

3. Har alliansen spruckit? Nej, det tror jag absolut inte. Annie Lööf är väldigt tydlig med att hon inte tänker samarbeta med SD men hon söker fortfarande stöd för en alliansregering i nästa val. Det grundar hon så klart på att vi har en tradition av minoritetsregeringar i Sverige. Precis som Stefan Löfven kan leda en regering med klent parlamentariskt stöd så kan så klart alliansen forma en liknande regering om de blir större än de rödgröna i nästa val. Så tyvärr tror jag att blockpolitiken är fortsatt cementerad.

4. Är mitt eget parti, Socialdemokraterna, beredda att släppa tillräckligt många symbolfrågor för att forma en mittenregering? Tveksamt, är mitt svar på detta. Jag upplever att alla, inklusive S, är mer inriktade på att hitta konfliktytor än att försöka samarbeta. Trist, men det är min upplevelse.

5. Kan vi spräcka den fördummande blockpolitiken? Jag tror bara det finns ett enda scenario där det kan inträffa. Det kräver ett riktigt stort SD, att de rödgröna är större än alliansen och att mittenpartierna kan forma en majoritetsregering. Tänk er följande valresultat:

V 5
S 28
MP 4
L 4
C 12
M 18
KD 3
SD 23
ÖVR 3

Det ger rödgröna: 37, alliansen: 34, M+SD: 41, och mittenblocket S+MP+L+C: 48 och därmed skulle en majoritetsregering kunna formas.

Jag hyser alltså inga större förhoppningar att vi spräcker blockpolitiken, varken med dagens utspel eller i nästa val. Väldigt synd för jag tror att Sverige skulle må bra av en majoritetsregering i mitten precis som vi har en blocköverskridande majoritet i Årjängs kommun.