Istrav på lera

Bobbery och Lovelorn var med på Västra Fågelviks istrav igår och jag är jättenöjd med bägge två. Så mycket is fanns det dock inte. Här är ett par bilder:
bobbery02

Lovelorn

Nu ska jag ut till stallet och köra Pysen. Han startade i måndags och gjorde ett okej lopp som sexa. Vi fick andra par utvändigt som sedan blev tredje par men med favoriten i spets och ett tidigt avancemang av nästfavoriten till dödens så blev det inget tempo. Pysen hade nog behövt både tempo och lite längre distans för att vara med där framme mot det här motståndet.

Nu blir det start på torsdag igen. Då är det 3160 meter vilket passar bättre men tyvärr ett par riktigt bra hästar emot. Är han trea, fyra så är jag nöjd!

Det har blivit lite debatt på mitt vaccinationsinlägg och det är ju kul. Företaget vars vaccin jag dissat vill så klart peka på sina fördelar. Synd bara att det görs genom att påstå saker om konkurrenten som faktiskt inget vaccin lever upp till. Men debatt är bra och så får läsarna bilda sig sin egen uppfattning!

En reaktion på “Istrav på lera

 1. Lena Malmgren den 4 februari, 2015 kl. 10:23 skrev:

  Angående din information på hemsidan. När det gäller hästinfluensa och vaccination finns mycket att diskutera. Den studie jag antar att du refererar till (Gildea et al. Vaccine,29, 2011) visar antikroppssvar efter vaccination med fem olika kommersiellt tillgängliga vacciner. Att avgöra vilket vaccin som är bäst utifrån en studie där enbart antikroppsvaret undersökts är svårt (Equilis Prequenza var inte heller det sämsta vaccinet, författarna skriver ”Equilis Prequenza Te was one of the two most immunogenic vaccines in unprimed horses”). Samma författare har också gjort en studie där man undersökt det cellmedierade immunsvaret hos tre vacciner, Duvaxyn, Equilis Prequenza och ProteqFlu (Gildea et al. Vaccine, 31, 2013). I den studien var det ingen signifikant skillnad mellan vaccinerna.
  Duvaxyn ger inte ett totalt skydd i alla sammanhang. Det finns en publicerad studie där man beskriver ett utbrott av hästinfluensa i Italien. Dessa vuxna hästar var nyligen vaccinerade med Duvaxyn (vaccinerade ca 3 mån före utbrottet), men var ändå inte skyddade (Martella et al. Vet Mic, 121, 2007).
  Vilka kriterier ska man då använda för att avgöra om ett vaccin är bra eller inte. 2013 hade en Expertgrupp ett ”Roundtable Expert Meeting” i Frankrike (EVJ, 2014) där man diskuterade detta. Faktorer som påverkar vaccinets effekt är till exempel:
  • Ingående stammar (endast två vacciner på marknaden idag som är helt eller delvis uppdaterade)
  • Typ av antigen (helcells- eller subunit-vaccin) och koncentrationen
  • Typ av adjuvant
  • Data över immunrespons, som challengetester
  Om du är intresserad kan jag skicka artiklarna till dig och diskuterar gärna de här intressanta frågorna.
  Lena Malmgren
  MSD Animal Health
  Tel. 08 522 21 663
  Lena.malmgren@merck.com

  Daniel den 22 februari, 2015 kl. 13:19 skrev:

  Kul med svar men trist vinkling. Om du enbart hade diskuterat att man bör se på fler parametrar än antikroppssvar så hade jag tyckt det var okej. Men när du skriver om en konkurrents produkt ”Duvaxyn ger inte ett totalt skydd i alla sammanhang” så blir genast min fråga – finns det något vaccin som gör det? Svaret är så klart nej! Om vi sedan ser att det inte är någon skillnad i cellmedierat svar men det finns en skillnad i antikroppssvar så blir ju det utslagsgivande för mig i alla fall. Hade man kunnat påvisa att det vaccin som gav bäst antikroppssvar hade gett sämre cellmedierat svar så hade det varit svårare. Men nu var det ju ingen signifikant skillnad i cellmedierat svar.